Film: Bitka na Neretvi

Godina: 1969.

Režija: Veljko Bulajić


GALERIJA

Film: Bitka na Neretvi

„Bitka na Neretvi“ je jugoslovenski partizanski film iz 1969. godine. Scenario su napisali Veljko i Stevan Bulajić, a režirao ga je Veljko Bulajić.

Radnja filma smeštena je na teritoriji Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, odnosno prikazana je bitka na Neretvi iz 1943. godine. Ona predstavlja povlačenje Partizanskog vojnog štaba, partizanskih jedinica, Centralne bolice, ranjenika i naroda iz Bosne prema Crnoj Gori. Glavnina ovih snaga opkoljena je u dolini reke Neretve i vodi seriju bitaka sa vojskom sila Osovine i četničkim pokretom. Čuveni događaj je proboj obruča u noći između 6. i 7. marta preko porušenog mosta na reci Neretvi kod Jablanice. Prilikom proboja došlo je do sukoba partizana i četnika, u kom su četnici pretrpeli težak poraz.

Film „Bitka na Neretvi“ se smatra jednim od najpoznatijih i najskupljih jugoslovenskih filmova. Sniman je 18 meseci kao projekat „Jadran filma“ u međunarodnoj koprodukciji. Zvanični podatak jeste da je potrošeno 4,5,a nezvanični 12 miliona dolara. Tokom snimanja učestvovaloje 10000 vojnika Jugoslovenske narodne armije, uništena četiri namenski konstruisana sela, jedna tvrđava i dva puta je miniran most na Neretvi. Pored najpoznatijih domaćih, u filmu su se našli i poznati strani glumci: Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Entoni Doson, Kurt Jirgens, Hajdi Kriger, Orson Vels, Franko Nero i dr. Plakat za film je izradio slikar Pablo Pikaso. Film „Bitka na Neretvi“ je nominovan za Oskara kao najbolji strani film.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar