Film: Banović Strahinja

Godina: 1981.

Režija: Vatroslav Mimica


GALERIJA

Film: Banović Strahinja

„Banović Strahinja“ je jugoslovenski film iz 1981. godine. Snimljen je po motivima srpske narodne pesme „Banović Strahinja“. Scenario za film su napisali Vatroslav Mimica i Aleksandar Petrović, a režirao ga je Vatroslav Mimica. Uloga Banović Strahinje pripala je poznatom italijanskom glumcu Franku Neru.

Banović Strahinja je srednjevekovni usamljeni srpski junak, koga istorija ne poznaje ali ga pojedini vezuju za zetskog feudalca Đurđa Balšića. On je bio oženjen za Anđu, jednu od sestara braće Jugovića i kćer Jug Bogdana. Godine 1388. vođa turskih razbojnika Alija opljačkao je Strahinjin posed i tom prilikom mu odveo ženu Anđu. Strahinja se za pomoć obraća njenom ocu. Stari Bogdan smatra da je Anđelija izgubila svoju čast, pa i u slučaju da je preživela morala bi se kazniti, vađenjem očiju i odvođenjem u manastir. Dok Strahinja pokušava da spase Anđu ona se iz očaja predaje Aliji i postaje njegova žena. Strahinja u dvobiju ubija Aliju i odvodi Anđu kod svoje porodice. Jugovići tada poveravaju Strahinji zadatak da kazni svoju ženu, ali je njegova ljubav prema Anđi prevladala i zajedno odlaze kući.

Film je nagrađen na Pulskom festivalu, ali je takođe doživeo i veliki uspeh kod publike jer ga je gledalo oko 800 000 ljudi.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar