Dud zapis u Medoševcu

Stablo crnog duda koje raste u ataru sela Medoševac nalazi se pod zaštitom kao Spomenik prirode botaničkog karaktera. Selo pripada Gradu Nišu, od kojeg je udaljeno svega 6 km. Zbog svojih dimenzija i starosti zaslužuje status zaštite kao Značajno prirodno dobro III kategorije površine 3,17 ari.


Stablo raste na raskrsnici puteva i pored autobuskog stajališta, što se odražava na njegovo zdravstveno stanje. Visine je 20 m, a dimenzije krošnje 21 x 19 m. Na njemu se primećuje nekoliko pukotina, koje za sada nisu ozbiljne, ali u svakom slučaju treba voditi računa oko intervencije na njemu. Starost mu je procenjena na oko 160 godina. Meštani se sa poštovanjem odnose prema njemu i svake godine na dan Svetog Nikole okupljaju i obnavljaju urezan krst. Zbog toga ima status zapisa – svetog drva.

Crni dud je vrsta poreklom iz Irana. Dobro podnosi hladnoću pa ga zato ima i u severnim delovima Evrope. Njegov plod se koristi za pravljenje sirupa od kojeg se leči groznica. Stabla ovakvih dimenzija veoma je retko naći te ovo itekako zaslužuje da bude sačuvano. Granicu zaštićenog prostora čini projekcija krošnje, odnosno površine 3,17 ari.