Bobija

Bobija je planina predivnih pejzaža koja se nalazi u Zapadnoj Srbiji, u predelu pod nazivom Azbukovica. Nalazi se između desne obale Drine, Jablanika i kanjona Trešnjice. Od Ljubovije je udaljena 30 km dok je od Valjeva i Bajine Bašte udaljena par kilometara više, od Beograda 140 km. Najviši vrh je Tornička Bobija sa visinom od 1.272 m. 


Planina je bogata bukovim i četinarskim šumama, i brojnim izvorima i kanjonima (reke Tribuče, Trešnjice, Sušice), koji zbog svog zanimljivog izgleda privlače brojne avanturiste i ljubitelje prirode. Okolina planine okružena je selima, gde se narod prvenstveno bavi stočarstvom i voćarstvom. Najveći prihodi su svakako od malina i šljiva. Najveća sela su Gornji i Donji Savkovići i Gornje Košlje gde seosko stanovništvo proizvodi sir, mleko, kajmak.

Planina je bogata izvorima, gde je pronađeno preko 100, a najpoznatiji je izvor „Dobra voda”. Zbog svog raznovrsnog terena, bogatstva biljnog i životinjskog sveta, tereni pogoduju najviše za planinare i lovce ili izletnike koji žele da pobegnu od gradskog života.

Svakako vidikovci iznad kanjona Trešnjice i Sušice ostaviće utisak na Vas, tako da ćete se iznova i iznova vraćati na ovu planinu.