Bezbednost na suncu

Pravilno i umereno izlaganje suncu ima niz pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje. Jedan od najvažnijih uticaja sunčevih zraka je upravo stvaranje Vitamina D koji je neophodan za dobru mineralizaciju kostiju, očuvanje čvrstine kostiju i sprečavanje osteoporoze i preloma.


Pravilno sunčanje doprinosi dobrom odmoru i raspoloženju.

Međutim ukoliko se zaboravimo i željni sunca provedemo duže vremena napolju, izlažemo se riziku da dobijemo sunčanicu ili opekotine po koži. Izlaganje suncu bez adekvatne zaštite dovodi do promena na koži i očima. Koža brže stari a rizik od nastanka karcinoma kože se povećava. Oči mogu biti iritirane, povećava se rizik od dobijanja katarakte kao i bolesti vežnjače (konjunktive).

 

Da bi prevenirali navedene zdravstene probleme i bolesti, evo nekoliko pravila kojih se treba pridržavati:

1. Pratite vremensku prognozu i visinu UV Indexa. Što je viši UV Index to je i veći rizik od oštećenja kože i očiju ultravioletnim zracima. Kada je UV Index veći od 6 postoji visok rizik za oštećenje nezaštićene kože tokom izlaganja UV zracima. Već kod te vrednosti je potrebno primeniti sve mere zaštite.

2. U periodu između 10h i 16h potrebno je da budete na mestu gde niste direktno izloženi dejstvu sunca (hlad šume, zatvoreni prostor).

3. Pola sata pre odlaska na plažu obavezno namažite dete i sebe sa kremom sa visokim faktorom zaštite (odraslima se preporučuje krema za zaštitnim faktorom - SPF 15 do 20, deci 30). Kremu nanosite svaka dva sata dok god ste na suncu. Ako krema nije vodootporna, što obično piše na ambalaži, mažite je posle svakog izlaska iz vode i obilnog znojenja. Kreme kupujte na proverenim mestima (apoteka, parfimerija...).

4. Prvih dana je najbolje da se postepeno izlažete sunčevim zracima, period sunčanja ćete produžavati kako vreme prolazi ali to nemojte činiti posle 10h ujutro ili pre 16h.

5. Budite direktno izloženi suncu dok se ne osušite po izlasku iz vode, a zatim se sklonite u senku suncobrana ili hlad šume.

6. Na plaži uvek nosite šešir sa većim obodom.

7. Odaberite naočare za sunce koje minimalno propuštaju UV zrake. One nose oznaku EPF (zaštitni faktor za oči) 9-10.

8. Kada ste napolju nosite komotnu laganu odeću svetlih boja.

U svetu postoji garderoba napravljena od posebnog materijala koji reflektuje ili apsorbuje ultravioletno zračenja. Ukoliko postoji oznaka UPF (ultraviolet protect factor) 50 to znači da ona ne propusta 98% ultravioletnih zraka.

9. Negujte kožu posle boravka u vodi i na plaži hidratantnim mlekom.

10. Pijte minimalno 2 litra mineralne vode.

 

Na kraju imajte u vidu i sledeće činjenice: platno suncobrana može da propušta i do 50% UV zračenja, prirodni hlad drveća sa gustim krošnjama je najbolji.

Promene na koži i očima može da izazove i UV zračenje koje se reflektuje sa peska, betona ili vode. Takođe kupanje u moru ili bazenu isto potpuno bezbedno jer voda propušta 40% sunčevog zračenja do dubine od pola metra.

Malo opreza na odmoru će Vam omogućiti da uživate i dobro se odmorite.

                                                                                                                            Savet pripremila: Opšta bolnica "Bel Medic"