Bezbednost dece u automobilu

Vozač i putnici moraju da koriste sigurnosne pojaseve i to po uputstvima proizvođača vozila. Sigurnosni pojas je apsolutno najvažniji sigurnosni detalj u automobilu i na prednjem i na zadnjem sedištu.


Nekada roditelji misle da su im deca najsigurnija ako sede kod njih u krilu, što je skroz pogrešno dete mora da ima svoje mesto u autu, svoj pojas i svoju zaštitnu opremu. Jednim sigurnosnim pojasom se može osigurati samo jedno dete, a nikako dvoje ili više.

 

Malom telu je potrebna dodatna zaštita, dečja glava  je velika i teška u odnosu na telo i vrat je krhk, iz tog razloga je deci potrebna posebna zaštita u autu. Preporuka lekara je da  deca mlađa od 12 godina ne smeju da se voze na prednjem sedištu, osim deteta do tri godine starosti koje se mora voziti u auto-sedištu okrenutom unazad, suprotno od smera vožnje. Ako je samo jedna osoba u automobilu najsigurnije je da se dete mlađe od tri godine stavi u dečije sedište na suvozačevo mesto, u tom slučaju  obavezno treba isključiti vazdušni jastuk. Ako su u autu dve odrasle osobe tada se preporučuje da  se dete i odrasla osoba voze na zadnjem sedištu. Auto-sedište okrenuto suprotno od smera vožnje pruža potporu glavi i vratu i raspoređuje sile celom dužinom tela. Mala deca koje se voze u auto-sedištima postavljenim u smeru vožnje pet puta više se izlažu opasnosti u slučaju nepredviđenih situacija nego deca koja sede u dečjim sedištima okrenutim suprotno od smera vožnje. Pre nego što pokrenete auto uvek prvo prekontrolišite da li je dete smešteno na siguran način sa ispravno nameštenim sigurnosnim pojasom. Auto-sedište mora da ima atest bezbednosti sa oznakom E. Naoružajte se strpljenjem jer dete neće biti na početku oduševljeno sedištem, ali će se vremenom navići na pojas, i ponesite igračke sa sobom. Nemojte previše da toplite dete, raskomotite ga da mu bude udobno, trudite se da ga zaštitite od sunca. Ne ostavljajte nikada dete samo u autu.

 

Oprema u autu treba da odgovara uzrastu deteta, ne sme da bude ni prevelika ni premala. Kad dete može smostalno da sedi vreme je da se i auto-sedište za bebe zameni auto-sedištem za decu koje je odobreno za sedenje u smeru vožnje, lekari preporučuju da se koristi dečiji buster ili jastuk zajedno sa sigurnosnim pojasom kasnije za veću decu sve do navršenih 10-12 godina. Sve dok dečiji skelet nije sasvim razvijen, deca treba da koriste posebnu opremu kako bi sigurnosni pojas mogao da zaštiti telo. Razlika između dečijeg bustera i jastuka je u potpori za leđa. Ako dete sedi na mestu koje nema oslonac za glavu najbolje je koristiti dečiji buster, takođe on pomaže da sigurnosni pojas stoji na mestu kada dete spava.

 

Dete je spremno za vezanje pojasom bez auto-sedišta kada je visoko 150 cm i kada može da sedi sa punim leđima uz naslon sedišta, sa nogama presavijenim preko ivice, takodje tada u autu može biti i uključen vazdušni jastuk. Uvek pomozite detetu da se veže i postavi pravilan položaj pojasa tj. da pojas leži nisko preko karlice, nikako preko stomaka,  a drugi deo da leži preko sredine ramena, ne dodiruje vrat i ne spada sa ramena i naravno da dete može da izdrži u ovoj poziciji tokom celog putovanja. Ne smete da dozvolite da dete pojas vozila stavlja iza leđa (tada je beskoristan) ili ispod pazuha (može da polomi rebra). Ako dete ne želi više da sedi sa zavezanim pojasom, zaustavite vozilo i napravite pauzu, prošetajte malo. Odrasle osobe snose odgovornost za decu u autu, način na koji koriste sigurnosni pojas i ostalu zaštitu, kao što je dečije auto–sedište, dečiji buster ili jastuk koji se koriste zajedno sa sigurnosnim pojasom.

                                                                                                                                   

                                                                                                                                           Tekst pripremila: dr Stana Tadić