Ako vam je muka kad putujete brodom, avionom ili automobilom

Prirodni lek protiv mučnine – Đumbir

Ako vam je muka kad putujete brodom, avionom ili automobilom ili u nekim drugim situacijama osećate mučninu, vaš prvi izbor za njeno izlečenje trebalo bi da bude đumbir. On je najbezbedniji, najstariji i najefikasniji poznati lek protiv mučnine. Deluje prvenstveno na digestivni sistem, ne na mozak, pa se tako izbegavaju neprijatni sporedni efekti dejstva na nervni sistem, na primer, pospanost, koji se obično dobija od lekova protiv mučnine.


Koren đumbira, tačnije podzemno stablo biljke koristi se u Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama već  25 vekova za bolje varenje i ublažavanje mučnine, a kao sredstvo protiv mučnine prihvata ga veliki broj zdravstvenih stručnjaka i lekara u mnogim drugim zemljama.

U Nemačkoj je vladina Komisija E odobrila đumbir kao sredstvo protiv bolesti putovanja i lošeg varenja; u ovoj zemlji se godišnje proda oko 400.000 kapsula. U Danskoj, gde država priznaje đumbir kao lek za reumatizam i bolest putovanja, godišnje se proda oko 14 miliona kapsula. U Velikoj Britaniji đumbir se nalazi u slobodnoj prodaji.

Neki zdravstveni radnici, među kojima su i lekari akušeri, sada preporučuju malo đumbira protiv jutarnje mučnine i povraćanja u prvim mesecima trudnoće. Obično pomaže. Uz to, kako izgleda, za đumbir postoji mnogo manja verovatnoća da izazove oštećenje ploda nego drugi lekovi protiv mučnine koji se koriste u trudnoći. Jedna nemačka kontrolisana studija sa 27 žena utvrdila je da je đumbir efikasan kod oko 70 odsto ispitanika sa ozbiljnim oblikom mučnine i povraćanja izazvanih trudnoćom. Uzmimanje 250 miligrama đumbirovog praha u kapsulama četri puta dnevno smanjivalo je mučniu i broj napada povraćanja u slučajevima rane trudnoće (manje od 20 nedelja). Ipak, trudnice treba uvek da se posavetuju sa lekarom pre nego što uzmu bilo koje lekovitno sredstvo, pa i đumbir.

Da bi ste sprečili mučninu i povraćanje prilikom putovanja, popijete dve kapsule od 500 mg đumbira pola sata pre ulaska u avion, brod ili neko drugo prevozno sredstvo. Ukoliko vam se mučnina kasnije ponovo javi, uzmite još jednu ili dve kapsule. Početna doza bi trebalo da otklanja simptome tokom četiri sata.

Đumbir se već vekovima koristi kao hrana i lek. Nijedno ispitivanje na ljudima nije pokazalo nikakve neželjene uzgredne efekte, niti u medicinskoj literaturi postoje prikazani slučajevi trovanja đumbirom. U studijama na životinjama, đumbir nije bio otrovan ni u vrlo visokim dozama.

Đumbir razblažuje krv, pa osobe koje imaju problema sa krvarenjem ili uzimaju lekove antikoagulanse treba da budu vrlo oprezni prilikom visokih doza. Preterana količina može i da povisi krvni pritisak, kažu nemački stručnjaci, ali i da naškodi osobama s kamenom u žučnoj kesi.

Upozorenje: ako ste trudni, uzimajte đumbir protiv jutarnje mučnine samo u dogovoru sa lekarom i nikako više od 1000 mg dnevno, što je doza koja se u ispitivanjima pokazala neškodljivom. Korišćenjem đumbira protiv mučnine koju izaziva hemoterapija u lečenju od raka moglo bi da izazove gastrointestinalna krvarenja u slučajevima kada je broj trombocita nizak. Uvek se posavetujte s lekarom kad tokom hemoterapije hoćete da uzmete đumbir.