Ako putujete u Ujedinjene Arapske Emirate

Meteorolozi predviđaju blagu zimu,ali to samo znači blaže niske temperature.

Koliko ljudi voli hladnoću i tmurno vreme? Mnogi bi "prezimili" ili bar prekratili ovo godišnje doba "zimovanjem" na toploj destinaciji. Jedna od njih, zemlja večitog leta a u nekim mesecima i kasnog proleća se nalazi na samo pet i po sati leta iz Srbije. To su Ujedinjeni Arapski Emirati.


Ukoliko ste u mogućnosti,ili vec planirate da posetite ovu destinaciju ove zime, korisno je upoznati se sa medicinsko-zdravstvenim aspektima putovanja i boravka.

Kao prvo, uplatite zdravstveno putno osiguranje. Nije zahtevano za dobijanje vize ili ulazak u zemlju, ali je svakako poželjno imati ga. To možete uraditi preko domace turisticke agencije ili osiguravajuće kuće, a isto tako i preko osiguravajućeg društva u Emiratima. Ova druga opcija uključuje dodatni trud u pronalaženju odgovarajućeg osiguravajućeg društva, popunjavanja raznih formulara na osnovu čega se određuje cena polise ili direktnu koorespodenciju sa agentima osiguranja.

Cena ove polise će biti veća, ali ce se u slučaju nezgode ili bolesti više isplatiti. Obavezno uporedite beneficije koje dobijate polisama, koje medicinske i prateće intervencije/procedure su obuhvaćene, kao i do koje sume ste pokriveni osiguranjem. Zdravstvena zaštita u Emiratima je na jako visokom nivou, a samim tim i jako skupa. Ne bi bilo prijatno ako morate dodatno platiti iz svog dzepa. Zato pažljivo isplanirajte ovu stavku vašeg putovanja.

Turisti u Emiratima se mogu lečiti samo u privatnim bolnicama. Postoji veliki broj ovih institucija u zemlji, a naročito u glavnim gradovima na koje se posetioci najviše fokusiraju - Dubaiju i Abu Dhabiju.

Izbor je skoro neograničen, a većina bolnicA na svojim sajtovima ima spisak lekara specijalista sa biografijom i nacionalnošću. Lako je naći "domaćeg" lekara u trazenoj specijalizaciji. Pregledi kod izabranog lekara se ili zakazuju,ili se dolazi bez zakazivanja i sačeka slobodan termin ukoliko postoji, a bićete primljeni odmah ako je lekar slobodan i na dužnosti.

Ukoliko vas lekar uputi na dodatne preglede, važno je znati da ćete i neke od njih morati dodatno da zakažete ili sačekate, ali se većina može obaviti u istoj ustanovi u istom danu; šta više, za par sati, u zavisnosti od vrste pregleda.

Za hitne slučajeve, hitna pomoć privatnih bolnica je otvorena 24/7, kao i dijagnostička odeljenja, s tim što se neke procedure koje zahtevaju posebne pripreme ipak moraju zakazati.

Broj nacionalne hitne pomoći u Emiratima je univerzalan, tako da u jako hitnim slučajevima možete pozvati 998 ili 999. Nacionalna ambulanta će ukazati prvu pomoć, stabilizovati stanje (što je besplatno) i obezbediti pacijenta za transfer u neku od bolnica.

Putnici su slobodni da direktno pozovu i hitnu pomoć izabrane privatne bolnice.

Što se lekova tiče, u slučaju potrebe za istim u toku boravka u Emiratima, bice neophodan recept tamošnjeg lekara za većinu "ozbiljnijih" lekova. Ukoliko ste već pod terapijom i nosite svoje lekove, pre puta proverite da li je taj lek ili neka supstanca u leku dozvoljena za unos u Emirate.

Zanimljivo je da su izvesni lekovi koji su u širokoj i slobodnoj upotrebi u jednoj zemlji, zabranjeni u drugoj. Takav slučaj je i sa Emiratima. Stoga, informišite se na sajtu ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata o prihvatljivosti medikamenata koje nosite sa sobom.

 

Zdrav i srećan put vam želimo!