Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844

Planine Srbije


Besna kobila

Istočno od Vranja, nalazi se Besna kobila, planina sa idealnim uslovima za zimske sportove. Najviši vrh nalazi se na 1922 metara nadmorske visine, odakle se pruža izvanredan pogled čak do Bugarske. Stručnjaci za planinske centre tvrde da, osim potencijalno predivnih skijaških terena i duge sezone pod snegom (devet meseci), ovu planinsku lepoticu karakteriše i klima koja najviše podseća na klimu u poznatom austrijskom skijaškom centru Kitzbühel.

pročitajte ceo tekst ›

Brezovica - Šara

Svojim izgledom, visinom i prostranstvom, Šara ima dominantan položaj na Balkanskom poluostrvu. Šar planina ima nekoliko vrhova viših od 2.500 metara. Uzdiže se u prostranoj kosovskoj kotlini dužinom od oko 80 km pravcem od severoistoka ka jugozapadu. Nacionalni park Šar planina prostire se na severnim padinama Šare, i predstavlja najveći centar biodiverziteta na Balkanu. Šara predstavlja jedino stanište na svetu za oko 20 endemičnih vrsta i prirodnih retkosti.

pročitajte ceo tekst ›

Cer

Planina Cer nalazi se u severozapadnom delu Srbije, a od Šapca je udaljena 35 km. Cer leži na 687 metara nadmorske visine, a dug je oko 15 km. Planina je ime dobila po brojnim stablima drveta cer. Planina je prilično šumovita, nije naseljena, poseduje najviše bukvinog, hrastovog i grabovog drveća, koji su zaslužni za svež i čist vazduh.

pročitajte ceo tekst ›

Divčibare

Divčibare se nalaze na planini Maljen, jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 metara. Povoljan geografski položaj utiče da do Divčibara dopire primorska klima, koja se tu susreće sa karpatskom i panonskom, čime se može objasniti povećano prisustvo joda u vazduhu. To pogoduje lečenju oboljenja pluća, anemije i oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima. Divčibare imaju blagu klimu, prosečno 239 dana bez vetra, 280 dana bez padavina. Zime obiluju snegom, a prosečna temperature vazduha leti ne prelazi 22 stepena C. Zbog toga su Divčibare proglašene klimatskim mestom.

pročitajte ceo tekst ›

Fruška gora

Planina Fruška gora se nalazi u Sremu i pruža u pravcu zapad - istok u dužini od 80 km. Površina planine iznosi 500 km², a maksimalna visina je 538 metara (vrh Crveni Čot). Planina se može podeliti u tri zone – zapadnu, centralnu i istočnu, koja se proteže od Banstola do Starog Slankamena i čija visina se kreće od 200 do 300 metara nadmorske visine.

pročitajte ceo tekst ›

Goč

Nadomak Kraljeva, u sklopu severnokopaoničkih planina, nalazi se planina Goč, sa najvišim vrhom na 1124 metara. Površina Goča obrasla je bukovom i jelovom šumom, a zastupljeni su i gočki bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari i četinarski egzoti. Prostrane šume i proplanci Goča svojom netaknutom prirodom i čistim vazduhom povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervni sistem.

pročitajte ceo tekst ›

Golija

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi. Najviši vrh je Jankov kamen (1833 metara). Najviši vrh je Jankov kamen 1883 m. Postoji jedna legenda o nastanku imena Jankov kamen, nekada davno su se dva kršna momka sa Golije, Rajko i Janko, kladili ko će da izgura nekakav veliki kamen na vrh planine. Rajko je žestoko pogurao kamen, ali kada je došao do samog vrha, kamen se skotrljao nazad. Janko je kamen gurao polako, korak po korak i izgurao ga na sam vrh. Od tad se najviši vrh Golije zove Jankov kamen, a potok koji teče ispod vrha je Rajkov potok.

pročitajte ceo tekst ›

Gučevo

Planina Gučevo, nalazi se nedaleko od Loznice, a iznad Banje Koviljače. Gučevo je najzapadniji deo podrinjsko-valjevskih planina. Dugačka je 15 km, uzdiže se iz doline Drine i pruža ka jugoistoku. Najviša tačka na Gučevu je Crni vrh (799 metara). Planina Gučevo je nastala rasedanjem terena, probijanjem magmatskih stena, što je uzrokovalo pojavu termomineralnih voda, čije blagodeti mogu da se koriste u Banji Koviljači. Postoje i brojni izvori hladne pijaće vode.

pročitajte ceo tekst ›

Jabuka

Jabuka se nalazi u blizini Prijepolja, na pravcu ka Pljevljima. Talasasta visoravan prosečne nadmorske visine od 1.200 do 1.300 metara, bogata je četinarskom šumom i lekovitim biljem. Prostrane livade i zaravni, planinski pašnjaci i povoljni klimatski faktori, naročito vazdušna strujanja, pružaju idealne mogućnosti za razvoj turizma.

pročitajte ceo tekst ›

Jastrebac

Jastrebac je planina koja se nalazi u južnom delu Srbije, na prostoru između Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja. Sastoji se od dva masiva, Velikog i Malog Jastrebca i spada u rodopske planine. Najviši vrhovi su Velika Đulica (1492 metara), Zmajevac (1.313 metara) i Bela stena (1.257 metara). Ističe se po rezervatu brezove šume i bogatstvom visoke divljači, srna i divljih svinja.

pročitajte ceo tekst ›