Prijavite se Srpski English

Planine Srbije


Avala

Zelena oaza nadomak glavnog grada Srbije - Beograda odredište je pravih zaljubljenika u prirodu. Gusta šuma i raznovrstan biljni i životinjski svet, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici čine Avalu prepoznatljivom. Spada u grupu Šumadijskih planina čiji vrh ima visinu od svega 506 m. Na njoj izvire veliki broj potoka i rečica koji se ulivaju u Savu i Dunav: Vranovac, Karagača, Duboki potok, Soljak, Ripa Dragušica... Radi očuvanja svih prirodnih i kulturnih vrednosti planine, Avala je 2007.godine proglašena za Predeo izuzetnih odlika. Površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 489,13 ha.

pročitajte ceo tekst ›

Beljanica

Planina Beljanica razdvaja Homolje od Resave sa najvišim vrhom  Beljanica, visine 1.339 m. Kraški sastav Beljanice je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Pretpostavlja se da je planina naziv dobila po svojim vrhovima koji su goli, dok su padine prekrivene bukovim i hrastovim šumama. 

pročitajte ceo tekst ›

Besna kobila

Besna kobila predstavlja deo Rodopskog planinskog sistema, koji zauzima centralni deo Srbije, odnosno pruža se sa obe strane doline Velike i Južne Morave. Leži 40 km istočno od Vranja, u blizini autoputa E-75 te se do nje lako dolazi. Najviši vrh ima visinu od 1.922 m i sa njega se, kada je sunčano i vedro vreme, pruža pogled čak do Bugarske.

pročitajte ceo tekst ›

Bobija

Bobija je planina predivnih pejzaža koja se nalazi u Zapadnoj Srbiji, u predelu pod nazivom Azbukovica. Nalazi se između desne obale Drine, Jablanika i kanjona Trešnjice. Od Ljubovije je udaljena 30 km dok je od Valjeva i Bajine Bašte udaljena par kilometara više, od Beograda 140 km. Najviši vrh je Tornička Bobija sa visinom od 1.272 m. 

pročitajte ceo tekst ›

Boranja

Boranja je niža, mala planina dinarskog sistema koja se uzdiže uz levu obalu Drine. Pripada grupi Podrinjskih planina koje karakteriše prisustvo paleovulkanskih kupa. Pruža se u pravcu jugozapad-severoistok, što je suprotno od pravca pružanja ostalih Dinarskih planina. Najviši vrh je Crni vrh nadmorske visine 856 m. Priča kaže da je dobila ime po brojnim jarugama i potocima. 

pročitajte ceo tekst ›

Bukulja

Planina Bukulja se nalazi u srcu Šumadije i sa visinom od 696 m predstavlja jednu od najviših tačaka centralne Srbije. U podnožju planine nalazi se grad Aranđelovac i Bukovička Banja, dok su na njenim padinama smeštena dva jezera - Garaško i Bukuljsko.

pročitajte ceo tekst ›

Cer

Cer je jedna od ostrvskih planina smeštena južno od Save i Dunava u severozapadnom delu Srbije. Sa nadmorskom visinom od 687 m (Todorov rt) i pravcem pružanja severozapad-jugoistok, ima odlike kontinentalne klime i sa intezivnom insolacijom pogoduje svim kategorijama turista. Najbliži grad u podnožju planine je Šabac, udaljen 35 km, dok je Beograd udaljen oko 100 km.

pročitajte ceo tekst ›

Devica

Devica se uzdiže iznad Sokobanje, jedna od najposećenijih banja u Srbiji. Pripada grupi Karpatsko-balkanskih planina čiji je najviši vrh Čapljinac 1.187 m. Narodno verovanje kaže da je ime dobila po dvema stenama koje su skoro u njenoj sredini te je narod u njima prepoznao devojački oblik.

pročitajte ceo tekst ›

Fruška gora

Skromnih dimenzija i u geografskom pogledu neuporediva sa planinskim masivima Kopaonika, Stare planine i Zlatibora, Fruška gora i dalje ostavlja upečatljiv utisak i predstavlja planinu od velikog značaja. Uzdiže se iz beskrajne panonske ravnice u dužini od 78 km i širine 15 km. Specifična flora i fauna očuvala se do dan danas i Rimljani su je sa razlogom zvali Alma mons-Pitoma gora. Najviši vrh planine je Crveni čot (539 m).

pročitajte ceo tekst ›

Gledićke planine

Gledićke planine se uzdižu kroz centralni deo Srbije, tačnije Šumadiju. Pružaju se u pravcu severozapad- jugoistok u dužini od 35 km sa najvišim vrhom Samar od 922 m, i spadaju u red najviših i najdužih planina u Šumadiji. Dobile su naziv po selu Gledić, bogate su šumom, rečnim tokovima, pašnjacima, divljim životinjama (srne, divlje svinje), mnogobrojnim kulturno istorijskim spomenicima kao što su manastiri Kalenić, Ljubostinja građeni u 15. veku  i 16. veku. 

pročitajte ceo tekst ›