Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844

Pećine Srbije


Bogovinska pećina

Jedna od najdužih pećina u Srbiji sa dužinom kanala preko 6000 metara nalazi se u istoimenom selu u blizini Boljevca. Do nje možete da dođete putem Boljevac - Zaječar. Smeštena je na obodu planine Kučaj, na 360 m nadmorske visine. Sastoji se iz tri dela. 

pročitajte ceo tekst ›

Ceremošnja

Među velikom broju pećina koje se nalaze u istočnoj Srbiji, ističe se i pećina Ceremošnja smeštena na severnim obroncima Homoljskih planina. Još 1980.godine uređena je za posete da bi 2007.godine dobila status Zaštićenog prirodnog dobra. Pećina leži na 533 m nadmorske visine u istoimenom selu koje je udaljeno od Kučeva oko 15 km. Do sada je istraženo 775 m kanala, a za turiste uređeno 431 m.

pročitajte ceo tekst ›

Cerjanska pećina

Pećina se nalazi u blizini Niša, na oko 15 km udaljenosti u sastavu sela Cerje. Prvi put je istraživana 1976. godine, ali međutim još uvek nije uređena za turistčke posete. Spada u jednu od dužih pećina sa 6.025 metara kanala koji su do sada otkriveni. Celom svojom dužinom bogata je pećinskim nakitom različitog oblika, veličine i boja. 

pročitajte ceo tekst ›

Dubočka pećina

Dubočka pećina je još jedna od prirodnih retkosti istočne Srbije smeštena u podnožju Zviških planina, u istoimenoj kotlini. Ime je dobila po selu Duboka u čijem se ataru nalazi. Do pećine se stiže putem Kučevo – Majdanpek, od kojeg je udaljena 8 km.  Spada u grupu rečnih pećina jer kroz nju periodski protiče Ponorska reka.

pročitajte ceo tekst ›

Hadži-Prodanova pećina

Pećina se nalazi u dolini Rašćanske reke, pa je zbog toga zovu i "Rašćanska pećina". Raniji naziv pećine bio je Šljepaja. Kasnije je naziv promenjen po Karađorđevom vojvodi Hadži-Prodanu, koji je u pećinu sklanjao zbegove od Turaka. Smeštena je na 7 km udaljenosti od Ivanjice, na putu koji vodi za Guču. Do sada je istraženo oko 400 m kanala i utvrđena dva sprata. 

pročitajte ceo tekst ›

Lazareva pećina

Lazareva pećina predstavlja najveći pećinski sistem u Srbiji sa ispitanih 10.000 m kanala i za koje se pretpostavlja da su mnogo duži. Nalazi se na obodu Kučajskih planina, u području Lazarevog kanjona koji je zakonom zastićen kao spomenik prirode 'Lazarev kanjon' povrsine 1.755 ha. Pećina je udaljena 23 km od Bora i 3 km od sela Zlot.

pročitajte ceo tekst ›

Mandina pećina

Dolina Zlotske reke predstavlja veliki kraški predeo bogat brojnim speleološkim objektima – pećinama i jamama. Jedna od njih  je i Mandina pećina smeštena sa desne strane reke. Otkrivena je 1976.godine od strane Speleološke grupe Radenka Lazarevića, a ime dobila po Vladimiru Mandiću – Mandi koji je bio član Speleološke sekcije iz Valjeva, tragično stradao na Durmitoru 1969.godine.

pročitajte ceo tekst ›

Mermerna pećina

Mermerna pećina se nalazi u opštini Lipljan u selu Donja Gadimlja, na oko 20 km južno od Prištine i 360 km od Beograda. Dobila je ime po krečnjaku od koga je formirana, nastala od najstarijih stena iz Paleozoika. Za turiste je valorizovano  440 m kanala dok ukupna dužina pećine  iznosi 1.260 m.  

pročitajte ceo tekst ›

Omanska pećina

Na severnoj strani planine Mali krš  otkriveno je nekoliko speleoloških objekata od kojih posebnu vrednost ima Omanska pećina. Pećina je duga 232,9 m. Sastoji se iz dve celine: Dvorana ratnih žrtava i Ponorska dvorana kao i četiri sporedne. Dvorana ratnih žrtava je duga 113,7 m i široka oko 20 m. 

pročitajte ceo tekst ›

Pećina kod Sove

Kanjon Lazareve reke predstavlja pravo prirodno bogatstvo istočne Srbije koje još uvek nije dovoljno ispitano. O tome govore i brojne pećine koje se nalaze iznad rečnog toka Lazareve reke. Jedna od njih je i Pećina kod Sove koja se nalazi sa desne strane pešačke staze koja vodi do pećine Vernjikice.

pročitajte ceo tekst ›