Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844

Gradovi i opštine Srbije


Raška

Raška grad koji sa ponosom nosi naziv srpske srednjovekovne države,  nalazi se u istoimenom okrugu na ušću reke Raške u Ibar. Grad je osnovan 1845. godine i  to po Ilije Garašanina. Od osnivanja grada usledio je brz razvoj,  otvarale su se škole, zatim zakonske i  druge ustanove a posebna pažnja se posvećivala rudarstvu i starim zanatima.

pročitajte ceo tekst ›

Teritorijalna organizacija Republike Srbije

Teritorijalnu organizaciju Republike Srbije čine:

opštine,

gradovi i grad Beograd kao teritorijalne jedinice i

autonomne pokrajine kao oblik teritorijalne autonomije.

Teritoriju opštine, grada i grada Beograda čine naseljena mesta

pročitajte ceo tekst ›

Ada

Opština Ada se nalazi u centru Bačke, na desnoj obali reke Tise. Graniči se sa opštinama Senta, Čoka, Novi Bečej, Kikinda i Bačka Topola. Centar opštine je grad Ada.

pročitajte ceo tekst ›

Aleksandrovac

Opština Aleksandrovac se prostire u centralnom delu Srbije. Zapadna teritorija opštine predstavlja delove Dinarskog planinskog sistema (planine Goč, Željin i Kopaonik). Teritorija se sastoji od dve morfološke celine: Donja Župa i planinsko zaleđe Gornja Župa. Susedne opštine Aleksandrovca su Brus, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i Raška.

pročitajte ceo tekst ›

Aleksinac

Opština Aleksinac nalazi se u jugoistočnom delu Srbije. Ravničarski deo leži u dolini reke Južne Morave i u donjem toku reke Moravice, koja grad Aleksinac preseca na dva dela. Ovi prostori su od najranijih vremena održavali kopnene veze između Evrope i Azije. Preko njih su se kretale i velike vojske, jer je tuda prolazio poznati vojni „Carigradski drum“. Aleksinac se prvo formirao u podnožiju brda Gradište, pa se odatle preselio na današnju lokaciju. Ime Aleksinac prvi put je zapisano 1513. godine.

pročitajte ceo tekst ›

Alibunar

Opština Alibunar zauzima jugoistočni deo Vojvodine. Nalazi se u južnom i jugoistočnom delu Banata. Prostor čine značajni prirodni elementi kao što su: Alibunarsko - Vršačka ravan, Ilandžanski rit, severozapadni deo Deliblatske peščare i deonica kanala Dunav - Tisa - Dunav. Središte opštine je grad Alibunar.

pročitajte ceo tekst ›

Apatin

Opština Apatin nalazi se na teritoriji Vojvodine, odnosno na područiju zapadne Bačke. Graniči se sa teritorijom opština Sombor i Odžaci. Grad Apatin i teritorija opštine leže na severnom delu reke Dunav, na njegovom toku kroz Srbiju.

pročitajte ceo tekst ›

Aranđelovac

Opština Aranđelovac se nalazi u šumadijskom okrugu. Centar opštine je grad Aranđelovac koji se nalazi u podnožiju planina Bukulja i Venčac. Današnji Aranđelovac je relativno mlado naselje. Osnovan je po naredbi kneza Miloša, marta 1837. godine, na teritoriji sela Vrbica.

pročitajte ceo tekst ›

Arilje

Opština Arilje nalazi se u zapadnom delu Srbije, pripada Zlatiborskom okrugu i nalazi se u slivu reka Rzav i Moravica. Sa izgradnjom konaka serdara Jovana Mićića u Arilju 1823. godine, postavljene su osnove varošice. Ovaj kraj je glavni proizvođač malina u Srbiji.

pročitajte ceo tekst ›

Babušnica

Opština Babušnica se nalazi u jugoistočnom delu Srbije. Opština je smeštena u dolini reke Lužnica, a okružuje je Suva planina, planina Ruj i Vlaška planina. Središte opštine je Babušnica. Kulturnu ponudu Babušnice čine: Dom kulture, Galerija i Gradska biblioteka.

pročitajte ceo tekst ›