Prijavite se Srpski English

Banje Srbije


Gradačka banja

Nedaleko od jednog od najpoznatijih manastira srednjovekovne Srbije - manastira Gradac, uređeno je izletište pored kojeg su meštani istoimenog sela kaptirali izvor lekovite vode i ovom lokalitetu dali naziv Gradačka banja. Banja leži na 577 m nadmorske visine, a lekovita voda leči oboljenja očiju.

pročitajte ceo tekst ›

Banja Junaković

Nedaleko od Apatina, u zapadnom delu Bačke, okružena bujnom hrastovom šumom smeštena je banja Junaković. Njen razvoj počinje tek od 1983.godine, iako su termalni izvori otkriveni još 1913.godine. Prve analize ove vode  obavljene su 1914. godine u Budimpešti kada je utvrđeno njeno lekovito dejstvo koje po kvalitetu mogu da se mere sa onima u Karlovim Varima, Harkanju i Lipiku. 

pročitajte ceo tekst ›

Banja Kanjiža

Banja Kanjiža se nalazi na krajnjem severu Srbije, nedaleko od Subotice. Smeštena je na desnoj obali reke Tise na 87 m nadmorske visine. Na ovom prostoru zastupljena je kontinentalna klima, sa toplim letima i hladnim zimama.

 

pročitajte ceo tekst ›

Banja Koviljača

Jedna od najlepših i najlekovitijih banja u Srbiji je banja Koviljača. Smeštena je u regionu Podrinje, u dolini reke Drine. Okružuju je šumovite planine Boranja, Cer i Sokolske planine, kao i plodna zaravljena Mačva, a sa nadmorskom visinom od 128 m jedna je od najnižih u našoj zemlji. Ovo lečilište  se nalazi na teritoriji opštine Loznica, u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Nekada je predstavljala dvorsku banju Kraljevine Jugoslavije, te je poznata i pod nazivom Kraljevska banja. 

pročitajte ceo tekst ›

Banja Ljig

Banja Ljig je nalazi na teritoriji istoimene opštine Ljig u Kolubarskom okrugu. Okružena je šumovitim obroncima planina Rajac (848 m) i Rudnik (1132 m) i leži na nadmorskoj visini od 152 m. Grad Ljig i sama banja smešteni su u dolini istoimene reke, pritoke Kolubare.

pročitajte ceo tekst ›

Banja Obrenovac

Obrenovačka banja se nalazi na teritoriji grada Beograda, u sklopu gradske opštine Obrenovac. Nadmorska visina od 78 m daje povoljne klimatske uslove za lečenje bolesnika.

 

pročitajte ceo tekst ›

Banja Palić

Na krajnjem severu Srbije, u prostranoj Bačkoj, nalazi se najveće eolsko jezero naše zemlje – Palićko i pored njega istoimena banja. Sa tradicijom dugom preko 160 godina, banja i jezero predstavljaju jedan od najposećenijih turističkih centara.

pročitajte ceo tekst ›

Banja Vrdnik

Na južnim padinama Fruške gore, u regionu Srema, smeštena je banja Vrdnik. Ušuškana između šuma i vinograda, na nadmorskoj visini od 240 m, odlikuje je umereno-kontinentalna klima bez velikih promena temperature i vazdušnog pritiska što povoljno deluje na svaki organizam.

pročitajte ceo tekst ›

Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi u zapadnoj Srbiji, na putu između Mionice i Ljiga. Smeštena je u dolini reke Toplice, na brežuljcima planine Maljen i Suvobor na 179 m nadmorske visine. Ovde vlada umereno-kontinentalna klima, gde su zbog uticaja okolnih planina večeri i jutra, posebno leti, znatno svežija nego u drugim okolnim mestima.

pročitajte ceo tekst ›

Bogutovačka banja

Smeštena na obroncima planine Troglav, na 520 m nadmorske visine, u blizini Kraljeva svoje mesto pronašla je i Bogutovačka banja. Poznatija kao “Neuro banja”, za relativno kratko vreme postala je poznata zahvaljujući mineralnoj vodi, izvarednoj klimi bez magle, bez mešanja vazdušnih struja i naglih promena pritiska.

pročitajte ceo tekst ›